Kategorier
Bygg

Viktigt att regelbundet besiktiga taket

Taket hjälper till att hålla huset friskt och förhindrar att fukt tar sig in. Därför är det viktigt att regelbundet besiktiga det. Hur länge ett tak håller beror på en rad olika faktorer.

Minst en gång om året ska man besiktiga taket och rensa hängrännor och stuprör. Har det stormat lite extra kan det vara bra att ta sig en extra titta ifall att någon takpanna inte har hamnat snett eller någon plåtdetalj släppt. Ställen där vatten lätt tar sig in är runt skorstenen eller takfönster.

Därför kan det vara bra att även kontrollera taket inifrån uppe på vinden. Titta efter fuktskador och känn även med handen på innertaket. På vinden ska det också lukta friskt och gör det inte det kan det betyda att man har en fuktskada.

Hur länge håller ett tak?

Hur länge ett tak håller beror på vilket material det är gjort av men också hur pass utsatt det är för väder och vind. Men också underhåll spelar roll för hur länge ett tak håller.

Ett tak av tegel måste tvättas rent från mossa för att hålla riktigt länge, medan ett plåttak måste målas om ifall att det förlorar färgen så att det inte rostar. Men generellt är tegel det material som har längst hållbarhet, då riktigt bra tegeltak kan hålla i hundra år. Fast tegel är också det dyraste materialet. Kortast livslängd har ett papptak som håller i ungefär trettio år, medan ett plåttak har en livslängd på mellan fyrtio till femtio år. Läs mer om takläggare på denna hemsida: stockholmtakläggare.se