Kategorier
Målning

Fasadmålning i Uppsala – viktigt för att skydda fastigheten

Färgen på fasaden skyddar huset i Uppsala och förhindrar att regnvatten letar sig in. Det är därför det är så viktigt att man inte skjuter upp fasadmålningen.

Ett hus med en välmålad fasad i en fin kulör är så klart vackert men färgen på fasaden är främst till för att skydda huset mot väta. Struntar man i att måla om fasaden kan fukt leta sig in med röta och mögelskador som följd. Tack och lov behöver man inte måla om huset särskilt ofta.

Det är färgtypen som avgör hur ofta man brukar behöva måla om huset men också hur pass utsatt det är för väder och vind. Inte sällan slits också husets södersida snabbare på grund av solens UV-strålar. Ungefär vart tionde till tolfte år brukar man behöva måla fasaden. Fast är den målad med slamfärg eller lasyr är det vart femte eller sjätte år som gäller.

Fasadmålning kräver ett grundligt förarbete

För att fasaden ska hålla så länge som möjligt får man inte slarva med förarbetet. Det innebär att all gammal färg måste skrapas bort och hela fasaden måste tvättas. Om något virke har blivit angripet av röta måste detta bytas. Fasaden måste sedan grundmålas innan man kan måla den med fasadfärg. Använder man sig av en färg av bra kvalitet räcker det med två strykningar.

Det ska så klart inte regna när man målar men det får heller inte vara för varmt. Framförallt ska fasaden inte vara uppvärmd av solens strålar eftersom färgen då kommer torka innan den hunnit tränga in ordentligt. Därför får det gärna vara molnigt och lagom varmt när man målar.

Så mycket kostar fasadmålning i Uppsala

Hur mycket det kostar att måla om huset beror på materialåtgången och vilken färgtyp man väljer. Det lönar sig att välja en lite dyrare färg av bra kvalitet eftersom det då räcker med två strykningar. Kvalitetsfärg brukar också hålla bättre vilket gör att man inte behöver måla om huset lika ofta.

Fasadmålning är slitsamt, speciellt grundarbetet. Därför brukar det bästa vara att anlita en professionell målare. Ta in offerter från några olika målerifirmor som är specialiserade på fasadmålning i Uppsala och jämför. Fråga även om det tillkommer kostnad för skylift eller byggnadsställning. Annars finns risken att detta kommer som en överraskning på fakturan.