Kategorier
Bygg

Fasadrenovering i Uppsala – för små och stora fastigheter

En fasadrenovering ska anpassas till fastigheten men innebär ofta att man putsar, lagar och målar fasaden. Här kommer några tips till er husägare i Uppsala.

Fasaden är till för att skydda huset mot fukt, regnvatten och kyla. Har färgen börjat flagna eller om det uppstått sprickor i fasaden kan väta lätt ta sig in. I värsta fall kan det uppstå fukt- och mögelskador. Därför ska man inte låta huset förfalla utan renovera fasaden när det behövs. Att underhålla en fastighet är kostsamt men tack och lov behöver man inte renovera fasaden särskilt ofta. 

Har man en fastighet med träfasad brukar det räcka med vart tionde år medan en putsad fasad ofta klarar sig i fyrtio år. Men det är så klart viktigt att man årligen kontrollerar fasaden och reparerar eventuella sprickor när de uppstår. På så vis klarar sig fasaden ett tag till utan att man måste renovera den. 

Hur går en fasadrenovering till?

En fasadrenovering kan innefatta många olika saker och ska alltid anpassas till fastigheten och det material som fasaden är gjord av. Är det en träfasad skrapas all gammal färg bort och fasaden tvättas. Sprickor lagas och man byter ut dåligt virke innan man slutligen målar fasaden. Är det däremot en putsad fasad ska den gamla putsen först knackas ner innan man lägger på ny och sedan målar fasaden.

Ibland kan en fasadrenovering också innefatta tilläggsisolering av väggar och byte av fönster eller fönsterrenovering. Men även takbyte och taksäkerhet kan vara en del av fasadrenoveringen. Ofta får man ett bättre pris om man beställer allt på en gång. 

Så mycket kostar en fasadrenovering i Uppsala

Då en fasadrenovering i Uppsala kan innefatta så många olika saker är det svårt att säga hur mycket det kostar. Men en fasadrenovering bidrar alltid till att höja fastighetsvärdet. Tilläggsisolerar man även fasaden eller åtgärdar dragiga fönster sänker man också uppvärmningskostnaderna och sparar på så vis pengar.

För att få fram ett pris måste man ta in ett kostnadsförslag. Men priserna kan variera mellan olika byggfirmor och det lönar sig ofta att jämföra priser. Fast det är också viktigt att man väljer en pålitlig och erfaren byggfirma som verkligen vet hur man renoverar en fasad på bästa sätt. Därför ska man också alltid ta referenser på den firma man funderar på att anlita.